top of page

Nieuw jaar, nieuwe intenties

Bij een nieuw jaar horen traditioneel ook voornemens. We stellen doelen, we cultiveren goeie intenties om dingen meer of beter te doen en vaak beslissen we ook om bepaalde negatieve zaken niet meer toe te laten. Kortom we gaan vooral streven naar een gelukkiger leven, met meer voldoening en vrij van al te veel zorgen.

Wanneer je echter met je geest wil (leren) werken dan is zo’n nieuwe start of zo’n intentie altijd een goeie motivator. Maar al te vaak worden we op ons pad overvallen door een soort van aversie. Er is geen twijfel dat het proces van ontwaken oncomfortabel kan zijn. In feite mag je er bijna zeker van zijn dat je tijdens het werken met je geest geconfronteerd zal worden met een enorme weerstand waarbij je liever zou terugkeren. Maar in werkelijkheid kan je deze weerstand zien als een vorm van wijsheid. Het is de manier van onze “monkey-mind” om ons te waarschuwen voor de bedreiging die voor ons ligt – die bedreiging is echter niet voor ons, maar voor onze “monkey-mind” zelf.

Weerstand kan hier dus als goed nieuws begrepen worden, aangezien het meestal opkomt net voor een doorbraak in onze beoefening.

Om te starten wil ik alvast één vorm van weerstand ontkrachten. Vaak wachten we op het juiste moment, de juiste omstandigheden of de juiste plaats – of we gebruiken deze net als uitvlucht / reden om ermee te stoppen. Sta nu even stil bij deze gedachte… dit is die moment. Het feit dat je dit kan lezen, dat je de mogelijkheid hebt om dat in een warme en veilige omgeving te doen dan zijn de materiële condities al overweldig. Het feit dat je dit kan lezen zou genoeg moeten zijn om deze opportuniteit te appreciëren, dat wil zeggen dat je mentaal in staat bent om op ontdekkingstocht in je geest te gaan. Het feit dat je dit kan lezen wil zeggen dat je kan genieten van dit leven in buitengewone goeie omstandigheden, met het geluk om leraars te ontmoeten die je kunnen verder helpen in je zoektocht. Het feit dat je dit kan lezen wil zeggen dat je een uitzonderlijke kans hebt om voor eens en voor altijd verder te gaan richting een vredevol bestaan en te genieten van alle opmerkelijke kwaliteiten die je nu al bezit.


"Het onderricht en het pad zijn heel eenvoudig.

Het zijn wij die zo complex zijn."


Vanuit het oogpunt van meditatie en onderricht, het feit dat we dit kunnen lezen, en de reden waarom we dit lezen maar vooral de het feit dat we dit doen met een bepaalde hoeveelheid van moed en genot, dan weten we dat ook deze condities goed zijn, we kunnen daarop vertrouwen omdat we mede begrijpen dat de tijd goed is. Onder onze twijfel mag je er zeker van zijn dat je basis klaar is. We zijn al volledig, we zijn al compleet, we zijn al nieuwsgierig en eerlijk. Dat waar we mee werken op ons pad is net dat dat ons weerhoudt om een duidelijk en vooral blijvend beeld te krijgen van onze fundamentele natuur, ons fundamenteel geluk. Maar net omdat dit onze fundamentele natuur is kunnen we het ons permitteren om het te bestuderen van heel dichtbij. We willen net ook die verwarring en die twijfel onderzoeken.

Eigenlijk zijn we enkel bang van onszelf. Deze ontdekkingstocht kan soms complex en confronterend zijn, of overweldigend door een overvloed van nieuwe ideeën die we zo graag willen begrijpen en vaak maakt onze geest ze ook nog eens onnodig moeilijk. Maar zoals ik al eerder zei… het onderricht en het pad zijn heel eenvoudig. Het zijn wij die zo complex zijn.

7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

2021

bottom of page