top of page

Metta - Liefdevolle vriendelijkheid

Metta (Pali) wordt heel vaak vertaald als liefdevolle vriendelijkheid of liefdevolle aandacht. In het Boeddhisme is het een van de vier verheven toestanden van de geest. Het woord is echter niet zo eenvoudig te vertalen. Metta in zijn meest pure vorm uit zich in een onvoorwaardelijke liefde samen met de wens dat het met alle voelende wezens goed mag gaan en dat iedereen het geluk mag vinden.
Onvoorwaardelijke liefde


Als we over liefde spreken dan hebben we het meestal over voorwaardelijke liefde. Deze vorm van liefde kenmerkt zich vooral door een afhankelijkheid van iets of iemand om ons geluk te handhaven. Als we het simpel bekijken, het is een liefde waarvoor je iets in return krijgt. Nemen we het huwelijk als voorbeeld, zolang alles prima gaat ervaren we het geluk. Er is liefde voor onszelf en voor onze partner. Van zodra de afspraken niet meer nageleefd worden, of één van de twee gaat er van door, dan ervaren we een leegte. Het geluk en de liefde zijn verdwenen.

Voorwaardelijke liefde is dus vooral gericht op de buitenwereld: we voelen ons gelukkig als we in contact zijn met iets of iemand anders EN we willen dit vasthouden. We vergeten echter dat dit gelukkig zijn weinig tot niets met die ander te maken heeft, het zijn immers onze eigen gevoelens van liefde en geluk die wij ervaren. Gevoelens die bovendien grotendeels worden bepaald door onze eigen perceptie op iets of iemand, die weer gevormd is door onze ervaringen en kennis vanuit het verleden. Onvoorwaardelijke liefde daarentegen heeft niets met afhankelijkheid van iets of iemand anders te maken. Het is vooral de erkenning dat jij als mens zelf liefde bent, dat ook als zodanig ervaart (zelfliefde) en daarmee een diepe verbinding aangaat met het universum. In dat geval ervaart een mens zich één met alles. Metta gaat samen met mentale stabiliteit, geluk en rust.


Metta Bhavana


De metta bhavana, de meditatie waarmee je metta cultiveert of ontwikkelt, begint in de eerste plaats met een intentie, een daad van je wil. Misschien is metta ook in de eerste plaats wel een intentie: de intentie, de beslissing dat je iemand wilt zijn of worden die metta ervaart.

Metta als intentie kan (bijvoorbeeld in de metta bhavana) leiden tot metta als emotie: wat je bewust wilt ontwikkelen krijgt een emotionele dimensie. Dat is metta in zijn volheid.

Die emotie laat zich het best omschrijven als: “de wens, of zelfs het verlangen dat het jezelf en ieder ander goed moge gaan, dat jij en wie je ook maar in gedachte of voor de geest komt gelukkig moge zijn.” Metta is niet hetzelfde als een gewoon aangenaam gevoel. Je kunt bij jezelf nagaan of je met metta te maken hebt door je eerlijk af te vragen of er een (hartstochtelijk) verlangen aanwezig is dat het die ander goed gaat. Misschien is je wens wel verzwaard met iets uit je eigen ego. Bijvoorbeeld omdat je hoopt als die persoon gelukkig is dat jij er ook voordeel uit zal halen. Metta gaat wel meestal samen met een gevoel (dat gevoel is een gevolg van metta) en is een verwarmende, ontroerende emotie die weinig te wensen over laat. Iemand die metta ervaart bevindt zich volgens de boeddhistische overlevering in dezelfde (belevings)wereld, waarin ook de zgn. deva’s zich bevinden: wezens die zeer gelukkig zijn en aan wie het aan niets ontbreekt.


Fundamenteel geluk


Net zoals onvoorwaardelijke liefde niets met afhankelijkheid van iets of iemand anders te maken heeft, bestaat er ook zoiets als “fundamenteel geluk”.

Dit ontdek je door je geest anders te gebruiken. De bron van zowel geluk als ongeluk is uiteindelijk nergens anders te vinden dan in de geest. Die geest heb je al, je moet alleen leren er anders mee om te gaan. Verander je geest en je krijgt er een andere wereld voor terug! Het fundamenteel geluk (FH) is een bouwsteen van ons werkelijk wezen. Het kan niet geboren worden, maar ook niet sterven. Het is perfect en oneindig. Het is dus geen tijdelijk gevoel dat kan komen of weggaan. Wat je wel kan veranderen is je afstand tot je waarneming van je FH. Je kunt de aanwezigheid ervan alleen maar voelen met je wijsheidsgeest en je hart. Wil je ontdekken hoe jij fundamenteel geluk kan leren (h)erkennen, blijf dan vooral deze website en onze facebookpagina in de gaten houden! Meer nieuws volgt heel binnenkort. Kan je nu al niet meer wachten, stuur dan even een email naar info@fundamentalhappiness.be en misschien ben jij wel één van de gelukkigen die in avant-premiere toegang krijgt tot ons online studie programma!2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page