top of page

Fabels over mediteren

Neuroloog en topdokter Steven Laureys weerlegt acht fabels over meditatie.

1 Mediteren is zweverig


Meditatie is meer (of minder) dan mantra’s, wierook, edelstenen en spirituele verhalen. Mediteren brengt je in het nu, hier op aarde, met de voeten op de grond. Niets zweverigs aan. Het is absoluut geen voorwaarde om kaarsen aan te steken en bloemen rond je neer te leggen.


2 Mediteren is vooral stil kunnen zitten en niets doen.


Fout, je hoeft niet stil te zitten maar wel even stil te staan bij jezelf. Of je dat in lotushouding of al wandelend doet, maakt echter niets uit. Het is ook niet zo dat je niets doet. Meditatie vereist aandacht en opperste concentratie.


3 Om te kunnen mediteren moet je gedachteloos zijn.


Gedachteloos is het verkeerde woord. Door te mediteren en tijdens het mediteren leer je los te komen van het denken, niet om het denken af te schaffen.


4 Om te kunnen mediteren moet je in kleermakerszit kunnen zitten.


Dat is een ideaalbeeld, maar geen vereiste. Je kunt gerust mediteren met een houding die werkt voor jou. Zit je op een stoel, lig je neer of ben je aan het wandelen? Het belangrijkste is dat jij je op je gemak voelt.


5 Als je tijdens de meditatie niets voelt, werkt het niet


Niet waar, meditatie gaat niet over wat je tijdens het mediteren voelt, maar wel over hoe je later omgaat met alledaagse dingen. Het feit dat je mediteert zou, of je nu iets voelt of niet, al voldoende zou moeten zijn.


6 Mediteren behoort tot een bepaalde religieuze stroming.


Mediteren is niet per definitie een religieuze of spirituele handeling. Meditatie wordt in vele religieuze en spirituele stromingen beschreven en beoefend, maar dat wil niet zeggen dat het mediteren voorbehouden is aan deze stromingen.


7 Je kan niet mediteren. Mediteren is moeilijk.


Iedereen kan mediteren. Eigenlijk kies je er gewoon voor om even bewust stil te staan bij jezelf. Je hebt er niets voor nodig, enkel een portie bereidheid en discipline. Soms kunnen bepaalde rituelen, voorwerpen, omstandigheden of locaties het mediteren bevorderen. Maak daar dan gebruik van zonder er afhankelijk van te worden.


8 Om te mediteren heb je veel tijd nodig.


Ook dat klopt niet. Een eenmalige meditatiesessie van vijf minuten volstaat niet om je leven voorgoed te veranderen, maar tien minuten meditatie per dag is al een mooie start!

verschenen in LM Plus magazine – nr. 40 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page